diumenge, 4 de maig del 2008

1 de maig, Festa dels Treballadors i la Renda Bàsica

A pocs dies d'haver esdevingut la festa de l'1 de maig, on es commemora l'anomenat Dia del Treball o Dia dels Treballadors, podem fer-hi una reflexió il·lustrada sobre aquest tema.

No sé si haureu preguntat algun cop a algun responsable d'una fàbrica de vehicles de transport quan els hi costa el pagament de les patents sobre el invent de la roda... res, és clar.

És evident que, amb la maquinització i la tecnificació, cada cop hi ha menys feina manual productiva i aquesta feina pot ésser feta per màquines assistides per mitjans informàtics.

Això comporta que, a mesura que avança el desenvolupament científic, els invents que no declaren regalies ens permetrien viure cada cop amb menys feina feta a mà.

Per evidenciar aquesta situació, i seguint el mateix exemple d'una fàbrica de cotxes, aquí teniu dos dibuixos que fan palesa aquesta situació.

Dibuix número 1 de la fàbrica de cotxes, visita guiada a la cadena de muntatge:



Dibuix número 2 de la fàbrica de cotxes, aquí hem millorat el disseny de la cadena de muntatge:




Deixem que sigui el Premi Nobel d'Economia de l'any 1973, Vassily Leontief, autor de les taules imput-output, qui ens ho recordi:

«La història del progrés tecnològic al llarg dels 200 darrers anys és, essencialment, la història de l'especie humana fent lentament i constant el seu camí de tornada cap al Paradís. Però, que passaria si de cop ens hi trobéssim? Si se'ns oferissin tots els béns i serveis sense treballar, ningú no estaria ocupat. Si no hi ha ocupació, no hi ha salaris. Per tant, fins que no es formulessin noves polítiques de rendes, apropiades per a adaptar-nos a les noves condicions tecnològiques, ens moriríem de gana al Paradís» («Distribución de trabajo y renta», Wassily Leontief, Investigación y Ciencia, novembre del 1982, número 74).

Per il·lustrar millor el cas extrem d'aquesta situació, aquí teniu el dibuix corresponent:



Per a solucionar aquesta situació, cal proveir de diners a la gent que no té feina, amb la qual cosa compra a les botigues els productes fabricats per les màquines i els robots, i els seus propietaris tenen uns ingressos tot donant sortida a la seva producció.

Aquesta compensació econòmica ha tingut varis noms al llarg de la història, un dels més popularitzats darrerament és el de «Renda Bàsica». Aquí teniu un altre dibuix il·lustratiu dels problemes que resol la dita «Renda Bàsica»:


Bé, doncs aquí finalitza aquest recordatori i homenatge de la Festa dels Treballadors, cada cop amb menys treball productiu útil, abocat cap a la societat de l'oci, bona mostra de la qual és el present bloc.

B. Esglaó.